02.09.2021 ob 09:11
Deli članek
Pahor cveti, Janša mu sledi

Bled (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes, ob robu 16. Strateškega foruma Bled (BSF) na Bledu nadaljuje z dvostranskimi srečanji. Predsednik Pahor bo najprej sprejel visokega predstavnika za BiH Christiana Schmidta, nato pa še predsedujočega in člana predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Komšića in Šefika Džaferovića.

Že včeraj se je predsednik Pahor ločeno sestal z nekaterimi visokimi udeleženci konference, s katerimi se je pogovarjal o tesnejšem sodelovanju med državami v regiji z namenom hitrejše in celovite širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. Sprejel je predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva, predsednika Vlade Republike Kosovo Albina Kurtija, predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića in predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva. 

Predsednik Pahor pa je imel včeraj tudi osrednji govor na panelu o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, ki sodi v sklop Konference o evropski prihodnosti. Kot soustanovitelj in sovoditelj pobude Brdo-Brijuni Process ter gostitelj nedavnega srečanja voditeljev te pobude maja na Brdu je slovenski predsednik poudaril pomen hitrejšega širitvenega procesa za varnost, stabilnost in vzdržen razvoj držav te regije. Podprl je prizadevanja držav regije za tesnejše sodelovanje in pozdravil pobudo Open Balkans Initiative. Zavzel se je, da storimo vse, da Zahodni Balkan zaradi zavlačevanja širitve ne bo postal zamrznjena priložnost Evropske unije.

Dan na Bledu bo predsednik republike zaključil s srečanjem s Jeanom-Paulom Carteronom, predsednikom in ustanoviteljem foruma Crans Montana, in srečanjem z ministrom za zunanje zadeve Republike Indije  Subrahmanyamom Jaishankarjem. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)