01.10.2021 ob 10:05
Deli članek
Pahor danes v Moldaviji

Ljubljana (MOREL)-  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahorje na povabilo predsednice Republike Moldavije Maie Sandu danes odpotoval na obisk v republiko Moldavijo. To je prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Republiki Moldaviji po letu 2002.

Predsednik Pahor bo z obiskom izrazil podporo prizadevanjem predsednice Sandu in nove moldavske vlade za reforme na področju vladavine prava in odprave korupcije, kar bi Moldavijo približalo Evropski uniji. V začetku letošnjega leta je predsednik Pahor predsednici Sandu po video povezavi čestital k izvolitvi na predsedniških volitvah. Predsednica Maia Sandu je v pogovoru predsednika Pahorja seznanila z glavnimi prioritetami svojega predsedniškega mandata in ga povabila na uradni obisk v Moldavijo. Obisk slovenskega predsednika v Moldaviji bo zagotovo dal dodaten zagon dvostranskim odnosom med državama.

Predsednik republike se bo, razen z gostiteljico, v sklopu uradnega obiska sestal še s predsednico vlade  Moldavije Natalio Gavrilitia in s predsednikom parlamenta Moldavije Igorjem Grosom. Osrednje teme pogovorov bodo poleg dvostranskega sodelovanja tudi razmere v Moldaviji in v njeni soseščini.

Predsednik Pahor se bo skupaj s predsednico Sandu srečal s skupino mladih in se z njimi pogovarjal o njihovih pričakovanjih glede prihodnosti. Politični odnosi med državama so dobri in brez odprtih vprašanj. Slovenija nudi podporo Moldaviji na področju usposabljanja oziroma prenosa znanj in izkušenj s področja javnih financ, kjer se pod okriljem Centra za razvoj financ izvaja usposabljanje predstavnikov moldavskih inštitucij.

Blagovna menjava je skromna in temelji na našem izvozu v Moldavijo. Obstaja interes za krepitev sodelovanja zlasti na področju digitalizacije in zelenih tehnologij.  

Predsednika Pahorja bosta na uradnem obisku spremljala državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve  Stanislav Raščan in državni sekretar službe vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo Peter Geršak, ki se bosta ob robu obiska srečala z moldavskima kolegoma, državni sekretar Geršak bo obiskal tudi novo moldavsko digitalno tehnološko središče Tekwill. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)