29.06.2021 ob 11:06
Deli članek
Pahor glavni govornik na Prespanskem forumu za dialog

Ljubljana (MOREL)-  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v petek, 2. junija, udeležil letošnjega Prespanskega foruma za dialog, ki bo potekal na Ohridu. 
Prespanski forum poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskega, ki je predsednika Pahorja povabil kot posebnega gosta.

Ideja za nastanek Prespanskega foruma izhaja iz posebnega pomena in priznanja načinu, na kakršnega je Severna Makedonija postavila temelje lastne moderne državnosti ter vzpostavila dobrososedske odnose s sosednjima državama, Grčijo in Bolgarijo.

Razprave bodo potekale pod naslovom Zahodni Balkan: manjkajoči člen za celovito Evropo. Udeleženci Prespanskega foruma za dialog si bodo s svojimi razpravami, ocenami in predlogi prizadevali za razumevanje nujnosti hitrejšega napredovanja širitve Evropske unije v regijo Zahodnega Balkana,

Predsednik Pahor bo s predsednikom Severne Makedonije Pendarovskim in predsednikom Črne gore Đukanovićem sodeloval na osrednji razpravi na visoki politični ravni, ki nosi naslov "Ponastavitev sinergije med EU in ZDA za Zahodni Balkan", in v kateri se pričakuje poudarek na prenovljenem čezatlantskem partnerstvu, ki je potrebno za zagotovitev evropske in regionalne varnosti in stabilnosti ter evropske perspektive regije.

Predsednik Pahor bo poudaril pomen širitve Evropske unije in nadaljnje širitve zveze NATO, ki sta ključno pomembni za stabilnost in blaginjo sosednje regije Zahodnega Balkana. Poleg reformnih prizadevanj pomembni vodili napredka regije ostajata regionalno sodelovanje in dobrososedstvo.

Med pričakovanimi udeleženci foruma so voditelji držav in vlad, visoki politiki in diplomati iz regije, drugih evropskih in neevropskih držav, predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij - OZN, EU, Nato, Svet Evrope, OVSE, Svet za regionalno sodelovanje, predstavniki lokalnih oblasti, akademiki, predstavniki poslovnih in medijskih skupnosti, civilne družbe, mladinskih organizacij itd. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)