21.09.2021 ob 22:32
Deli članek
Pahor je zelo aktiven v New YorkuNew York (MOREL)- Predsednik republike Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 76. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, ima ob robu zasedanja več srečanj z drugimi državniki. Pred začetkom splošne razprave se je predsednik Pahor danes udeležil tradicionalnega sprejema za predsednike držav in vlad, ki ga je priredil generalni sekretar OZN Antonio Guterres.

Danes se je, v novih prostorih stalnega predstavništva pri OZN, ki jih je Turčija v New Yorku svečano odprla včeraj, sestal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom.

V pogovorih sta predsednika ocenila, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri, Slovenija in Turčija sta od leta 2011 strateški partnerici, sodelovanje pa je zlasti dobro na področju gospodarstva, a se lahko še okrepi. Turški predsednik je ob tem dejal, da pričakuje, da se bo kmalu odvilo tudi zasedanje skupne gospodarske komisije. Dodal je, da je vesel povečanega obsega sodelovanja s Slovenijo, ki je po njegovem mnenju zelo uspešno in se tudi zaradi tega lahko še dodatno okrepi.

Predsednik Erdoğan je izpostavil tudi pomembnost sodelovanja v okviru zavezništva NATO, hkrati pa dejal, da si želi, da bi Slovenija ponovno preučila svojo odločitev in umaknila Turčijo s seznama držav, ki niso varne.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih razmerah v Afganistanu ter soočanju z migracijami, saj Turčija trenutno oskrbuje skoraj 350.000 pribežnikov iz Afganistana. Predsednik Erdoğan je dejal, da jih želijo iz šotorskih naselij premestiti v grajena, kar pa postaja zelo težko, saj da Evropska unija ne zagotavlja dodatnih sredstev za nastanitev teh ljudi.

Predsednika sta se ob tem spomnila številnih srečanj, ki segajo v čas, ko sta bila oba predsednika vlade in ko je bil med državama sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu. Od takrat sta v rednih srečanjih vzpostavila visoko stopnjo medsebojnega zaupanja. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da si je potrebno prizadevati za dialog, četudi nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja.

V nadaljevanju se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Quesado. Sogovornika sta na spoznavnem srečanju izmenjala mnenja o aktualnih razmerah v svetu, ob tem je predsednik Kostarike predstavil svojo oceno razmer v Latinski Ameriki s poudarkom na položaju v Nikaragvi in Venezueli. Predsednik Quesado je slovenskemu predsedniku čestital za predsedovanje Svetu EU in ob tem dejal, da se mu v teh časih zdi posebej pomembmo glavno sporočilo slovenskega predsedovanja “together” (skupaj). Sogovornika sta izmenjala stališča glede podnebne krize. Kostarika po besedah njenega predsednika namenja velike napore v blaženje posleduc podnebnih sprememb, a ugotavljajo, da spopadanje s covidom-19 predstavlja velik izziv za prehod v zeleno gospodarstvo. Predsednika sta se strinjala, da lahko vplivamo na spremembe le, če ukrepamo zdaj. Državi sta članici t. i. zelene skupine, ki si v okviru OZN prizadeva za hitrejše spremembe na tem področju. Predsednik Quesado je predsednika Pahorja povabil na uradni obisk v Kostariko, ta mu je povabilo vrnil.

Slovenski predsednik se je v New Yorku že sestal s predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom, katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem in predsednikom Sierra Leone Juliusom Maado Biom, v nadaljevanju pa tudi s predsednikom Republike Zelenortskih otokov Jorgejem Carlosom Fonseco, predsednikom Socialistične republike Vietnam Nguyễn Xuân Phúc-om, z zunanjim ministrom Ruske federacije Sergejem Lavrovom ter nekaterimi drugimi.

Ob priložnosti obiska se bo predsednik republike nocoj srečal s predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku. Predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku se bodo na povabilo predsednika Pahorja udeležili sprejema ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in v čast visokega obiska iz Slovenije, ki bo potekal v organizaciji Stalnega predstavništva Republike Slovenije v New Yorku. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)