20.10.2021 ob 21:59
Deli članek
Pahor se bo srečal z Mattarello

Ljubljana- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo jutri v Novi Gorici in italijanski Gorici uradno srečal s predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello. Skupni uradni obisk predsednikov obeh držav v Novi Gorici in Gorici bo potrdil zavezanost duhu projekta EPK - Evropske prestolnice kulture GO! Borderless 2025, ki izpričuje povezanost dveh obmejnih mest in ponuja inovativen model sožitja in sodelovanja. Predsednika bosta z obiskom Nove Gorice in Gorice pozdravila EPK 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja.
Predsednik Pahor in predsednik Mattarella sta decembra lani v skupni čestitki pozdravila odločitev, da bo Nova Gorica skupaj z Gorico postala Evropska prestolnica kulture v 2025. Ob njunem srečanju 14. aprila 2021 v Rimu pa sta predsednika napovedala, da bosta prevzela častno pokroviteljstvo nad projektom Evropske prestolnice kulture in se dogovorila, da jeseni v podporo projektu skupaj obiščeta Novo Gorico in Gorico.
Uradnemu sprejemu predsednika Italijanske republike z vojaškimi častmi na Bevkovem trgu v Novi Gorici bo sledilo dvostransko srečanje obeh predsednikov. Predsednika se bosta nato srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. V programu obiska je predviden ogled Solkanske brvi, novega mostu med bregovoma Soče in državama, ter obisk razstave ob 140. obletnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici, kjer bo predsednik Mattarella uradno sprejel predsednika Pahorja z vojaškimi častmi.
Predsednika Pahor in Mattarella se bosta nato udeležila osrednje slovesnosti na Trgu Evropa, ki povezuje obe mesti, ter na njej nastopila kot slavnostna govornika. Glasbeni program bodo sooblikovali solisti iz Slovenije in Italije ter orkester in zbor GO! Borderless iz Glasbene matice Furlanije Julijske krajine in Piccolo Opera festival. Sodelovala bosta tudi otroški zbor VocinVolo iz Vidma in Mladinski pevski zbor Singgirls iz Šempetra-Vrtojbe.
Predsednik Pahor bo ob priložnosti skupnega obiska predsedniku Mattarelli vročil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge.
Predsednika Pahor in Mattarella bosta v pogovorih razen EPK 2025 pozornost namenila aktualnim vprašanjem obeh manjšin, s poudarkom na vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti. Odločitev vlade Italijanske republike, ki je pred dnevi z dekretom odločila, da Narodni dom preide v last slovenske narodne skupnosti, sledi podpisu memoranduma, ki sta mu ob 100-letnici požiga Narodnega doma 13. julija 2020 prisostvovala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella. Predsednika se o teh vprašanjih že več let redno posvetujeta, dialog in zaupanje pa dajeta rezultate v vzajemno korist in v evropskem duhu. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)