22.06.2021 ob 14:06
Deli članek
Pahor sprejel predsednika državnega zbora Republike Avstrije Sobotko

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika državnega zbora Republike Avstrije Wolfganga Sobotko, ki se je mudil na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik državnega zbora Republike Avstrije je uvodoma čestital predsedniku Pahorju ob skorajšnji 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in naši državi hkrati zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU. Predsednik Pahor je sogovornika spomnil na lansko skupno obeleževanje 100. obletnice koroškega plebiscita, ki je z udeležbo in govoroma predsednikov Van der Bellna in Pahorja potrdilo in okrepilo prijateljstvo med dvema sosednjima državama.

Predsednik republike Pahor in predsednik avstrijskega parlamenta Sobotka sta soglašala, da so odnosi med državama prijateljski, razvejani tako na politični kot strokovni ravni, nadgrajeni pa so z uspešnim sodelovanjem v regionalnih, evropskih in multilateralnih povezavah.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila aktualnim razmeram na Zahodnem Balkanu in vprašanjem evroatlantske perspektive držav te regije - gosta je zlasti zanimala ocena predsednika Pahorja o aktualni situaciji, predvsem po zadnjem vrhu voditeljev pobude Brdo Brijuni Process, ki ga je slovenski predsednik pred mesecem dni priredil v Sloveniji. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)