18.01.2022 ob 23:30
Deli članek
Pandemije koronavirusa naj bi bilo konec letos

Ženeva (MOREL/FoNet) - Vodja oddelka za izredne razmere Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan je danes dejal, da bi bila lahko pandemije korona virusa letos konec, če bodo težave z dostopnostjo cepiv in zdravil hitro rešene.

Na panelni razpravi, ki jo je organiziral Svetovni gospodarski forum, je Ryan dejal, da virus morda ne bo nikoli izginil, ker takšni pandemični virusi sčasoma postanejo del ekosistema. WHO  je ocenila, da obstaja neravnovesje pri cepljenju proti  koronavirusu med bogatimi in revnimi državami, in navedla, da gre za moralni neuspeh.

Tiskovna agencija AP je opozorila, da je manj kot 10 odstotkov ljudi v revnejših državah prejelo en odmerek cepiva proti koronavirusu. Kar moramo storiti, je doseči nizko stopnjo pojavnosti bolezni z največjim cepljenjem naše populacije, vendar tako, da nihče ne umre, je dejal Ryan. Poudaril je, da je do "nesreče" prišlo zaradi motenj družbenega, gospodarskega in političnega sistema, ne pa zaradi koronavirusa. Uradniki za javno zdravje so opozorili, da je malo verjetno, da bo korona virus izkoreninjen, in pravijo, da bo še naprej ubijal ljudi, čeprav na veliko nižjih ravneh, tudi potem, ko bo postal endemski. (Konec)