28.09.2021 ob 23:05
Deli članek
Posodobljen regulativni okvir za zdravila

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes v okviru prizadevanj za vzpostavitev regulativnega okvira za farmacevtski sektor, ki bo kos izzivom prihodnosti in odporen na krize, objavila javno posvetovanje o reviziji farmacevtske zakonodaje EU. To je nov korak k ambiciozni reformi, kakor je bila napovedana v evropski strategiji za zdravila, sprejeti novembra 2020.

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je povedala: »Danes smo naredili pomemben korak k izvedbi reforme farmacevtske zakonodaje EU do konca naslednjega leta. Posodobljen regulativni okvir za zdravila, ki ustreza svojemu namenu, je ključen za trdno evropsko zdravstveno unijo in bo bistveno prispeval k reševanju številnih izzivov, s katerimi se sooča ta sektor. Vse zainteresirane državljane in državljanke ter deležnike pozivam, naj nam pomagajo oblikovati pravila EU, primerna za prihodnost, ki bodo ustrezala potrebam pacientk in pacientov, hkrati pa ohranila inovativnost in svetovno konkurenčnost naše industrije.«

S posvetovanjem, ki bo potekalo 12 tednov oziroma do 21. decembra, se bodo zbrala mnenja širše javnosti in deležnikov, kar bo v pomoč pri vrednotenju revizije farmacevtske zakonodaje EU in pripravi povezane ocene učinka. Pred tem je bilo že izvedeno javno posvetovanje, katerega rezultati so se upoštevali pri pripravi strategije. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)