06.10.2021 ob 11:11
Deli članek
Pospešeno vključevanje Zahodnega Balkana v EU bi moral biti evropski strateški cilj

Ljubljana (MOREL)-  Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je danes pred zasedanjem Vrha EU - Zahodni Balkan gostila delovni zajtrk predsednikov vlad in voditeljev evropske socialne demokracije.  “Nikoli si nisem mislila, da bom doživela svoje mesto, ovito v dim solzivca, da sem bom s težavo premikala po ulicah, čutila strah in nemir ljudi. Vodni topovi, solzivec, nasilje huliganov in policijska represija niso podobe, ki si jih želim v Sloveniji ali Evropi. To ni Slovenija, kakršno želimo,” je gostom na začetku povedala predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Poudarila je, da je prav socialna demokracija nosilka sprememb, ki jih želimo, in mora zato prispevati k umiritvi razmer.

V pogovoru o perspektivi Zahodnega Balkana je predsednica SD poudarila da mora biti širitev evropski strateški cilj. “Socialni demokrati smo se vedno zavzemali za pospešek pri širitvi Evropske unije in to vprašanje vztrajno vračali na agendo,” je dejala Tanja Fajon. Pri tem jo je podprl predsednik portugalske vlade Antonio Costa: “S tega omizja mora danes priti jasen pozitivni signal za širitev, ki smo jo vedno podpirali. Naše podpore pa mora biti deležna tudi socialna demokracija v Sloveniji in upamo na nove zmage.” 

Voditelji iz regije Zahodnega Balkana sicer izražajo razočaranje nad napredkom v pristopnem procesu. Poglobitev sodelovanja z regijo je pomembna, a še pomembnejši bi moral biti pospešek priključevanja držav iz regije Evropski uniji. 

Glede slovenskega predsedovanja Svetu EU je Tanja Fajon voditeljem povedala, da to ni zgolj priložnost za državo, ampak bi moralo biti tudi upanje za uspeh evropskega projekta. Slovenija je imela vse možnosti, da s svojim vodenjem nadaljuje uspešni predsedovanji Nemčije in Portugalske in ponudi Evropi novo energijo za reševanje skupnih izzivov. 

Po srečanju je Fajon dejala: “Ni še čas za ocene, ampak na zajtrku s socialdemokratskimi predsedniki evropskih vlad se nisem mogla znebiti vtisa, da je slovensko predsedovanje zamujena priložnost. Za našo državo in za našo Evropo. Zato moramo zdaj sprejemati pogumne odločitve in se zavedati, da lahko Evropska unija izzive uspešno rešuje skupaj, ne pa razdeljena. Žal je k tej razdeljenosti močno prispevala tudi ta vlada z umeščanjem Slovenije v napačni klub z napačno politiko.”

Tanja Fajon se je sestala s predsednikoma vlad Španije in Portugalske Pedrom Sanchezom in Antoniom Costo ter več voditelji socialno-demokratskih strank, tudi z vodji Sirize Aleksisom Ciprasom in hrvaške SDP Pedjo Grbinom.  

Že sinoči pa sta Tanja Fajon in predsednik Stranke evropskih socialistov Sergej Stanišev gostila delovno večerjo voditeljev evropskih socialnih demokracij in partnerjev iz držav Zahodnega Balkana. Na večerji je predsednica SD poudarila, da EU ne bo zaključena zgodba, dokler Zahodni Balkan ne bo del nje. A je ob tem opozorila, da bodo zlasti vprašanja vladavine prava, s katerimi imata težave tako Zahodni Balkan kot tudi EU, v prihodnosti ključna. “Zato je treba dati procesu širitve nov zagon in legitimnost, za kar mora EU izpolniti svoje obljube, države Zahodnega Balkana pa odločno izpolniti pogoje za dobro delovanje pravosodja in boj proti korupciji,” je poudarila Tanja Fajon. To je sporočila služba SD za odnose z javnostmi. (konec)