25.08.2021 ob 16:25
Deli članek
Predsednik parlamenta sprejel malteškega zunanjega ministra

Ljubljana (MOREL)-  Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes, v državnem zboru sprejel ministra za zunanje in evropske zadeve Malte Evarista Bartola. Obisk malteškega zunanjega ministra, ki prihaja na obisk v Slovenijo na povabilo zunanjega ministra Anžeta Logarja, je namenjen izmenjavi stališč v luči slovenskega predsedovanja Svetu EU in krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Malto.
Predsednik državnega zbora Zorčič in zunanji minister Bartolo sta v pogovoru izpostavila prijateljske odnose med državama, ki se odražajo tudi v dobrem sodelovanju  Slovenije in Malte, poleg političnih in kulturnih stikov pa vidita obilo možnosti za krepitev sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva.Sogovornika sta v obširni izmenjavi mnenj o aktualnih političnih temah EU spregovorila tudi o epidemioloških razmerah v Sloveniji in na Malti, ki se je zelo dobro spoprijela z nevarnostjo COVID-19 in sodi z več kot 90% precepljenih med države z najvišjim odstotkom precepljenega prebivalstva. Spregovorila sta o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja, še posebej o kibernetski varnosti, in se dotaknila razmer v Afganistanu. Minister Bartolo se je ob tem zavzel za dolgoročne rešitve in upoštevanje vsakega glasu, tudi manjših držav. Malteški zunanji minister je predsedniku Zorčiču predstavil svoje poglede na pomen sredozemskega prostora in sodelovanje sredozemskih držav. Sogovornika sta se zavzela za tesnejše sodelovanje Malte in Slovenije pri temah skupnega interesa v EU ter za interesno povezovanje malih držav in njihovo medsebojno podporo v okviru Evropske unije. Te lahko s pravim pristopom in delom precej doprinesejo k medsebojnim odnosom, k miru in varnosti v Evropi.
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je gostu kratko predstavil delovanje Državnega zbora. Z malteškim zunanjim ministrom Bartolom sta se strinjala, da parlamentarna diplomacija, ki je bolj odprta in sproščena, običajno utira pot odnosom tudi na drugih področjih in se zavzela za krepitev medparlamentarnega sodelovanja. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)