22.12.2021 ob 21:50
Deli članek
Prihodnje leto mora biti konec svetovne pandemije covida-19

eneralni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Ženeva (MOREL/FoNet) – Prihodnje leto mora biti konec svetovne pandemije covida-19, je danes, na zadnji tiskovni konferenci o koronavirusu letos, dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poudaril je, da v to verjame, saj smo po dveh letih izkušenj "dobro spoznali virus in imamo sredstva za boj proti njemu".

Projekcije Svetovne zdravstvene organizacije, je dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus, kažejo, da bodo do konca prvega četrtletja prihodnjega leta zagotovljena cepiva za vse polnoletne državljane sveta, za rizične skupine pa tudi obnovitveni odmerki. Za premagovanje pandemije pa je najpomembnejše učinkovito uporabiti orožje, ki ga imamo, in skrbeti za enakopravnost, saj če ne bo cepljen ves svet, ne verjamem, da se bomo iz te situacije izvlekli, je dejal prvi mož WHO.

Skrbi me, ali bomo imeli moč, da končamo pandemijo, in verjamem, da jo bomo, je dejala Maria Van Kerkhove, ki vodi ekipo WHO za boj proti pandemiji. Poudarila je, da strokovnjaki WHO še spremljajo podatke, da bi ugotovili, ali je omikronski sev tako nevaren kot prejšnji, predvsem delta, in dodala, da o tem še ni mogoče narediti povsem zanesljivega zaključka. (Konec)