14.10.2021 ob 20:35
Deli članek
Projekt Pegasus dobitnik

 

 

Bruselj (MOREL)- Nagrado Daphne Caruana Galizia za dosežke v novinarstvu so na današnji slovesnosti v Bruslju prejeli novinarji projekta Pegasus, ki ga koordinira konzorcij Forbidden Stories. Podelitveno slovesnost v tiskovnem središču Evropskega parlamenta je odprl predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. Med 22. junijem in 1. septembrom 2021 je žiriji svoje novinarske prispevke predložilo več kot 200 novinarjev iz 27 držav članic Evropske unije.

Generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev in predstavnik 29-članske evropske žirije Anthony Bellanger je 20.000 evrov vredno nagrado podelil predstavnikoma konzorcija Sandrine Rigaud in Laurentu Richardu. 

Forbidden Stories je konzorcij novinarjev, ki si prizadevajo za nadaljevanje preiskav novinarjev, ki so bili umorjeni, jim grozijo oziroma so v zaporu.

Konzorcij in njegovi partnerji vse od ustanovitve leta 2017 nadaljujejo delo Daphne Caruana Galizia in novinarjev, ki so jih umorili zaradi preiskav okoljskega kriminala ali delovanja mehiških kartelov.

V mrežo konzorcija je vključenih več kot 30 partnerskih medijskih hiš z vsega sveta in skoraj 100 novinarjev, ki verjamejo v

sodelovalno novinarstvo. Za svoje delo je konzorcij Forbidden Stories prejel že več uglednih nagrad po vsem svetu, med njimi European Press Prize (evropsko nagrado za novinarstvo) in nagrado Georgea Polka. 

Razkritje, da so stranke izraelskega podjetja NSO Group izvajale nadzor nad več kot 50.000 telefonskimi številkami, kaže, da to tehnologijo že leta sistematično zlorabljajo. Konzorcij Forbidden Stories in Amnesty International sta imela dostop do seznamov telefonskih številk, ki so jih od leta 2016 v več kot 50 državah nadzirale stranke podjetja NSO Group.

Novinarji projekta Pegasus, to je več kot 80 poročevalcev iz 17 medijskih organizacij iz 10 držav, ki jih je koordiniral konzorcij Forbidden Stories s tehnično podporo Security Lab organizacije Amnesty International, so pregledali sezname telefonskih številk in dobili vpogled v ozadje tega nadzornega orodja, kar doslej v takšni meri še ni bilo mogoče.

V nasprotju s tem, kar podjetje NSO Group trdi že več let, tudi v svojem nedavnem poročilu o preglednosti, je konzorcij Forbidden Stories odkril, da so bile zlorabe vohunskega programa zelo razširjene. Kot so pokazali razkriti podatki, so s programom nadzirali najmanj 180 novinarjev, med drugim v Indiji, Mehiki, na Madžarskem, v Maroku in Franciji. Potencialne tarče so tudi zagovorniki človekovih pravic, univerzitetni profesorji, poslovneži, pravniki, zdravniki, vodje sindikatov, diplomati, politiki ter več predsednikov držav in vlad.