10.02.2022 ob 15:37
Deli članek
Raščan na izletu po Aziji

Seul (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan je ob zaključku druge faze regionalnega programa Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za Jugovzhodno Azijo sodeloval na ministrskem zasedanju držav OECD in Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) v Seulu. Ob robu zasedanja se je srečal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Koreje Jeojem Seun-Baejem, ministrom za zunanje zadeve Vietnama Buijem Tan Sonom ter s posebno odposlanko ministra za zunanje zadeve Tajske in njegovo namestnico Pornpimpol Kanchanalak.

Na ministrskem zasedanju držav OECD in ASEAN je  Raščan nastopil kot panelist v razpravi o izgradnji ASEAN za vključujočo prihodnost. V svojem nastopu je poudaril, da Slovenije namenja velik pomen partnerstvu z državami Jugovzhodne Azije. Izkušnje pandemije nas učijo o medsebojni odvisnosti in pomembnosti mednarodnega sodelovanja. Zato je državni sekretar predstavil aktivnosti Slovenije v času predsedovanja Svetu EU glede krepitve odpornosti in donacije cepiv ter države regije povabil, da se vključijo v delo mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco IRCAI, ki ima sedež v Sloveniji.

Državni sekretar Raščan je ob robu zasedanja opravil več bilateralnih pogovorov, med drugim se je srečal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Koreje Jeojem Seun-Baejem. Sogovornika sta pohvalila dobro sodelovanje med državama ter izrazila interes za njegovo nadaljnjo krepitev, k čemur bo nedvomno prispevalo tudi odprtje Veleposlaništva Republike Slovenije v Seulu. Slovenija in Republika Koreja letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, zato se je ob tej priložnosti državni sekretar  Raščan zahvalil za priznanje neodvisnosti Slovenije 15. aprila 1992 s strani Republike Koreje. Državni sekretar in minister sta se strinjala, da obstaja velik potencial za poglobitev sodelovanja med državama, predvsem na gospodarskem, znanstvenem in tehnološkem področju. Raščan je poudaril tudi, da Slovenija ceni dolgoletno uspešno sodelovanje z Republiko Korejo preko ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Državni sekretar Raščan se je srečal tudi z zunanjim ministrom Vietnama Buijem Tan Sonom in s posebno odposlanko ministra za zunanje zadeve Tajske in njegovo namestnico Pornpimol Kanchanalak. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi in priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Državni sekretar  Raščan je sogovornikom predstavil tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov za obdobje 2024-2025. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)