18.10.2021 ob 20:30
Deli članek
Rusija vrača ukrepe proti Natu

 

Moskva (MOREL/FoNet)- Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izjavil, da bo Moskva od 1. novembra dalje, kot odgovor na odvzem akreditacij osmim sodelavcem ruske misije pri Natu, ustaviti delo svojega stalnega predstavništva pri tej vojaški zvezi in glavnega vojaškega predstavnike, je danes sporočil Sputnik.

Rusija bo isti dan ustavila delo vojaške misije za zvezo Nata v Rusiji in odvzela akreditacije predstavnikom Nata. Lavrov je tudi napovedal, da bodo ustavili delo informativnega urada Nata, ki je bilo ustanovljena pri veleposlaništvu Belgije.

Lavrov je poudaril, da se bo morala v bodoče Alijanska obrniti na ruskega veleposlanika v Belgiji in to bo tudi edini nači, da bo Nato lahko komuniciral z Moskvo.

Če bodo predstavniki Alijanske hoteli dobiti odgovore na pomembna vprašanja, se bodo lahk obrnili na ruskega veleposlanika v Belgiji, ki skrbi za dvostranske odnose med Rusijo in Belgijo, je dodal šef ruske diplomacije,

Pojasnil je, da je Moskva sprejela takšno odločitev, ker Alijanska ni dala nikakršnega pojasnla, zakaj je odvzela akreditacije ruskim diplomatom pri Natu.

Med Rusijo in Natom trenutno ni nobenih stikov na ravni vojaških predstavnikov, Moskva pa se ne bo več pretvarjala, da obstaja perspektiva, da bi se v prihodnje kaj spremenilo. 

Ruska tiskovna agencija Sputnjik je zapisala, da so pri Natu potrdili, da so odvzeli akreditacije osmim sodelavcem ruske misije in zahtevali od Moskve,  da prepolovi število članov stalne misije iz 20 na 10. Alijanska je že izgnala ruske diplomate leta 2018, kot odziv na zastrupitev bivšega ruskega obveščevalca Sergeja Skipalja, ko so akreditacijo odvezli osmim članom misije, trem pa so jo odrelki, tako da je od takrat dalje ruska misija imela 20 sodelavcev. (konec)