17.11.2021 ob 20:41
Deli članek
Samo denar ne bo dovolj za rešitev problema migrantov

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je zbrala 700 tisoč evrov humanitarne pomoči za ljudi, ki so ujeti na poljsko-beloruski meji. Od tega bo 200 tisoč evrov namenila Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Sredstva so del skupnega prispevka EU v sklad za nujno pomoč ob naravnih nesrečah, ki ga upravlja IFRC in bodo Rdečemu križu Belorusije omogočile, da pomoči potrebnim zagotovi pomoč v obliki hrane, higienskih pripomočkov, odej in kompletov za prvo pomoč.

Glede usmeritve preostalih 500 tisoč evrov humanitarnih sredstev pomoči potrebnim, je EU v pogovorih s partnerskimi humanitarnimi organizacijami.»EU podpira humanitarne partnerje pri blaženju stisk, ki jih doživljajo ljudje, ujeti na meji in v ostalih predelih Belorusije. Pozivam, da se humanitarnim organizacijam z obeh strani meje omogoči dostop do te velike skupine beguncev in migrantov ter se jim pri tem zagotovi nujna pomoč,« je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Evropska komisija je pripravljena zagotoviti dodatna humanitarna sredstva, če bi se dostop humanitarnih organizacij v Belorusiji še izboljšal. Vsa humanitarna pomoč EU temelji na mednarodnih humanitarnih načelih. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)