16.11.2021 ob 20:19
Deli članek
Slovenija in Velika Britanija delita skupne vrednote

Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Londonu srečal z britansko ministrico za Evropo in Ameriki Wendy Morton

London (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan se je v okviru obiska v Londonu srečal z gostiteljico, ministrico za evropsko soseščino in Ameriki ministrstva za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Wendy Morton, državnim ministrom v kabinetu predsednika vlade lordom Frostom ter predsedujočim Odboru za Evropsko unijo v zgornjem domu parlamenta lordom Kinnoullijem.

Državni sekretar Gašper Dovžan in ministrica Wendy Morton sta odnose med Slovenijo in Veliko Britanijo ocenila kot odlične. Državi sta  partnerici in zaveznici, delita skupne vrednote in sorodne interese pri vrsti globalnih in regionalnih vprašanj. Izmenjala sta poglede na aktualne razmere na Zahodnem Balkanu ter potrdila obojestranski interes za nadaljnjo krepitev medsebojnega dialoga in dvostranskih odnosov med državama na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, varnostnem in drugih področjih.

Govorila sta tudi o nedavno zaključenem 26. zasedanju pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) v Glasgowu, kjer je Velika Britanija o v vlogi države gostiteljice in promotorke podnebnih pogajanj opravila izvrstno delo. Soglašala sta, da bo s prizadevanji za omejitev negativnih vplivov na okolje treba nadaljevati in da sta na tem področju Evropska unija in Združeno kraljestvo naravna zaveznika.

Na srečanju državnega sekretarja Dovžana z državnim ministrom lordom Frostom je bila glavna tema pogovora izvajanje Sporazuma Evropske unije in Veliko Britanijo o izstopu, oziroma protokola o Irski/Severni Irski, pri čemer je državni sekretar Dovžan izrazil podporo Slovenije nadaljnjim konstruktivnim pogovorom med Evropsko komisijo in Veliko Britanijo v povezavi z izvajanjem sporazuma oziroma protokola. Izpostavil je strateško naravo načina reševanja tega vprašanja, kjer moramo pokazati odgovornost in v okviru veljavnega mednarodnopravnega okvira poiskati praktične rešitve, v korist prizadetih državljanov in njihovih podjetij.

Na srečanju s predsedujočim Odboru za Evropsko unijo v zgornjem domu parlamenta lordom Kinnoullijem je državni sekretar Dovžan posebej poudaril pomen parlamentarne dimenzije sodelovanja med Slovenijo in Veliko Britanijo pri nadaljnji krepitvi bilateralnih vezi.  To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)