14.10.2021 ob 22:25
Deli članek
Slovenija je kot predsedujoča povsem izgubljena

Ljubljana (MOREL)- Državni sekretar na zunanjem ministrstvu  Stanislav Raščan se je ločeno sestal na delovnih srečanjih z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in evropsko komisarko za mednarodna partnerstva Jutto Urpilainen. V ospredju obeh pogovorov je bilo izvajanje programa predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter aktualni izzivi, tudi v povezavi z afganistansko krizo.

Državni sekretar  Raščan, ki opravlja tudi funkcijo ministra za razvojno sodelovanje, je oba komisarja seznanil s potekom slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, ki v središče postavlja tematiko vode. S sogovornikoma je izmenjal poglede na razmere v Afganistanu. Poudaril je, da je treba čim prej v največji možni meri pomagati ljudem v Afganistanu in tistim, ki so od tam zbežali v bližnje države, v duhu pristopa Ekipa Evropa ("Team Europe"). Na nedavni humanitarni konferenci za Afganistan je Slovenija namenila 300.000 evrov za pomoč razseljenim osebam v državi, beguncem in za prehrano.

Državni sekretar  Raščan in komisarka Urpilainen sta govorila tudi o digitalizaciji in pobudi "Team Europe" o digitalnem zavezništvu med EU in regijo Latinske Amerike in Karibov ter o možnostih za sodelovanje Slovenije z izkušnjami, ki jih ima na področju raziskovalne dejavnosti. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)