23.08.2021 ob 20:01
Deli članek
Sovražno srečanje v Kijevu

Dimitrij Peskov

Moskva (MOREL/FoNet)- V Kremju so ocenili, da je vrhunsko srečanje Krimska platforma, ki je danes potekala v Kijevu, protirusko in skrajno sovražen dogodek,  je izjavil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov.

"To srečanje ocenjujemo kot izjemno sovražno do naše države. Odločno zavračamo njihove trditve glede ruske regije Krim. Naše stališče o tem je, da gre za protiruski dogodek," je poudaril Peskov.

Vrh Krimska Platforma je bil organiziran na pobudo Ukrajine v Kijevu. Na njemu so razpravljali o vprašanju povrnitve ukrajinske kontrole nad Krimom. Na srečanju so bili predstavniki 46 držav in mednarodnih organizacij. Med njimi je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.   

Pahor je  podprl ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine in hkrati pozval k bolj zavzetemu in iskrenemu dialogu med Ukrajino in Rusko federacijo ter Evropsko unijo in Rusko federacijo. Izrazil je podporo mednarodnim naporom za trajni mir na vzhodu Ukrajine na osnovi sporazuma iz Minska in t. i. Steinmeierjeve formule ter se zavzel za ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Zelenski je ob današnjem dogodku predsedniku republike Borutu Pahorju izročil državno odlikovanje red Princa Jaroslava. (konec)