02.08.2021 ob 17:44
Deli članek
Takoimenovani slovenski non paper nedostopen javnosti

 

Bruselj (MOREL/FoNet)- Sekretariat evropskega sveta je v odgovoru medijem navedel, da so sklenili, da se zavrne dostop do dokumenta,ki je znan kot slovenski "non paper", saj bi njegova objava škodovala zaščiti javnega interesa v okviru mednarodnih odnosov.

Medijem bodo dostopni samo dokumenti, ki se navezujejo na takoimenovani slovenski "non paper" in na morebitno slovensko pobudo, ki zadeva spremembo meja na Zahodnem Balkanu in sorodne razprave. 

Avstrijska tiskovna agencija APA je junija objavila, da obstaja dokument, ki je slovenski "non paper", ki govori o spremembi meja na Zahodnem Balkanu. Ko so začeli mediji brskati po izvirniku pa so sedaj evropski birokrati sklenili, da ne bodo dovolili medijem dostopa do dokumenta. 

Slovenski "non paper" je dvignil sredi aprila veliko prahu tudi na Zahodnem Balkanu in v Sloveniji, saj je v tem dokumentu predlagano, da se v konec razpada Jugoslavije uvrstijo tudi spremembe meja, tako da naj bi razpadla Bosna in Hercegovina, Kosovo pa naj bi se združilo z Albanijo. (konec)