08.07.2021 ob 08:32
Deli članek
Tudi Pahor bo imel žurko na državne stroške

Ljubljana (MOREL)-  Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bosta 15. julija 2021 na delovnem obisku v Sloveniji mudila predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović. Letošnje srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške je osmo takšno srečanje po vrsti in tretje, ki ga gosti Slovenija.

Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja bo prihodnost Evropske unije in izzivi, s katerimi se ta sooča po pandemiji Covid-19. Predsedniki bodo največ pozornosti namenili okrevanju po pandemiji, ki ga je potrebno čim bolj izkoristiti za prehod v okolju prijazen trajnostni razvoj. Predsedniki bodo razpravljali tudi o pričakovanjih glede Konference o prihodnosti Evrope. Posebno mesto bodo namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa se bodo tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o varnostnih izzivih v evropski soseščini.

V Sloveniji sta bili trilateralni srečanji predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške leta 2015 v Logarski dolini in leta 2018 v Goriških Brdih. Tokratno srečanje bo na Dolenjskem. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)