30.11.2021 ob 22:45
Deli članek
Tudi Rusija ima rdeče črte

Vladimir Putin

Moskva (MOREL/FoNet)- Ruski predsednik Vladimir Putin je danes  opozoril Nato naj ne kopiči enot in orožja v Ukrajini, ker to za Rusijo predstavlja rdečo črto, ki bo pripeljala do ostrega odgovora.  V komentarju na obtožbe Zahoda, da Rusija namerava z vojsko vstopiti v Ukrajino, je Putin dejal, da je Moskva enako zaskrbljena zaradi vojaških vaj, ki jih Nato izvaja v bližini ruskih meja.

V nagovoru udeležencem online investicijskega foruma je Putin poudaril, da širjenje Nata na vzhod ogroža vitalne interese Rusije in izrazil zaskrbljenost, da bi lahko Nato zlorabil ozemlje Ukrajine za namestitev raket, ki bi lahko Moskvo dosegle v manj kot petih minutah. 

"Takšne grožnje so za nas rdeča črta. Upam, da se ne bodo prestopile in da bosta na koncu zmagala zdrav razum in odgovornost do svojih držav ter tudi do globalne skupnosti, " je dejal Putin.

Razkril je, da je bila Rusija prisiljena, da na naraščajoče grožnje odgovori z razvojem novega hipersoničnega orožja, saj so bili prisiljeni, da so razvili sredstva, s katerimi bodo ciljali na vse, ki jih bodo ogrožali. Ruski predsednik je povedal, da bodo bile nove hipersonične rakete v začetku prihodnjega leta sestavni del oborožitve ruske mornarice in da bodo lahko dosegle cilje  v petih minutah od izdaje ukazov za aktiviranje. Rusija je že opravila več testiranj hipersoničnih manevrirnih raket Cirkon, ki letijo z devetkratno hitrostjo zvoka. Zadnji preizkus so opravili v ponedeljek. Glede jedrske krepitve Kitajske pa je Putin odvrnil, da Rusije to ne skrbi, saj sta Moskva in Peking glavna dejavnika globalne stabilnosti. (konec)