25.10.2021 ob 21:35
Deli članek
Turčija ne bo izgnala ambasadorjev

Ankara (MOREL/FoNet)-  Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je nocoj sporočil, da se je odrekel od uresničitve grožnje, da bo izgnal ambasadorje 10 zahodnih držav, zaradi njihove podpore enemu od turških aktivistov, ki je zaprt v turških zaporih in se je tako Turčija izognila globoki diplomatski krizi. Prepričan sem, da se bodo vsi ti veleposlaniki, ki so izrazili opredeljenost  41. členu Dunajske konvencije, v bodoče bolj previdno odzvali v svojih komentarjih, je dejal Erdogan v televizijskem nagovoru po triurni seji vlade v Ankari.

Sporni veleposlaniki, med katerimi so ameriški, nemški in francoski, so minuli teden pozvali turške oblasti, da iz zapora izpustijo filantropa Osmana Kavala, ki je zaprt že več kot štiri leta zaradi neutemeljenih obtožb. Temu pozivu so se pridružili še veleposlaniki Nizozemske, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške in Nove Zelandije.
Med današnji sejo turške vlade je najprej ameriški veleposlanik v Ankari na družabnem omrežju twiter napisal, da bo deloval v skladu z 41. členom Dunajske konvencije, ki nalaga diplomatom, da spoštujejo zakone države v kateri delujejo in da se ne vpletajo v njene notranje zadeve. Takoj zatem je enaka sporočila objavilo še preostalih devet veleposlanikov.

Iz kabineta turškega predsednika  so neimenovani viri sporočili, da je Erdogan ta sporočila sprejel zelo pozitivno. Pred tem je Erdogan dejal, da so pozivi veleposlanikov pomenili neposreden napad na turško pravosodje in suverenost države. Po objavi sporočil veleposlanikov pa je poudaril, da njegova namera ni bila ustvarjanje krize, temveč, da zavaruje čast države in kdor ne spoštuje turške neodvisnosti in čustev turškega naroda, ne more bivati v Turčiji, neglede na funkcijo, ki jo opravlja. (konec