25.10.2021 ob 20:18
Deli članek
Tusk na čelu poljske  opozicije

Varšava (MOREL/FoNet)- Bivši predsednik Evropskega sveta in nekdanji poljski premier Donald Tusk je bil izvoljen za predsednika največje poljske opozicijske grupacije Državljanska platfoma na strankarskih volitvah, ki so bile minuli vikend. Kot so zapisali v sporočilu Državljanske platforme je bil Tusk edini kandidat za predsednika in je dobil 97 odstotkov glasov. Na volitvah je sodelovali 73,2 odstotka članov. Tusku je bil tako tudi formalno potrjen njegov status, saj je bil na čelu stranke že od julija dalje, vendar kot vršilec dolžnosti.

Tusk je trenutno tudi voditelj Evropske ljudske stranke, vendar je že napovedal, da po izteku mandata prihodnje leto, ne bo več na tej funkciji, saj se želi posvetiti boju proti poljski vladajoči stranki Pravo in pravica.

Uradno imenovanje Tuska za predsednika Državljanske platforme je prišlo v času ostrega spopada poljske vlade in Evropske unije zaradi odločitve poljskega ustavnega, da evropska zakonodaja nima primata nad nacionalno poljsko zakonodajo.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Layen je po tej odločitvi dejala, da lahko ta sodba postavlja pod vprašaj temelje Evropske unije. Zato so Poljski zagrozili, da bodo ostali brez milijarde evrov pomoči, ki je namenjena odpravi posledic pandemije kovida.

Tusk je pred štirimi dnevi, ko je bil sestanek voditeljev Evropske ljudske stranke, dejal, da bo Poljska zagotovo dobila ta denar. Pri tem je poudaril, da nihče ne načrtuje, da bo Poljake kaznoval zaradi trmoglavosti stranke Pravo in pravice. (konec)