18.05.2022 ob 21:47
Deli članek
Ukrajina zagrozila tujim novinarjem na ruski strani

Oleksandr Tkačenko

Kijev (MOREL/FoNet) - Član ukrajinske vlade Oleksandr Tkačenko je danes tujim novinarjem zagrozil, da morajo njihove medijske dejavnosti na okupiranem ozemlju Ukrajine potekati v skladu z ukrajinskimi predpisi. Obtožil  je Rusijo, da organizira turnejo po Mariupolu za tuje redakcije, da bi tako  diskreditirati Ukrajino.

Tkačenko je ocenil, da je nemogoče govoriti o medijskih turnejah znotraj območja, ki so pod nadzorom sovražnika, da se lahko ustvarijo kakršnokoli podobo, ki bi bila v prid Rusiji, je sporočil Ukrinfo. Tuje novinarje je pozval, naj ne krepijo ruske propagandne mašinerije. Novinarje iz tujine je opozoril, da prestop ukrajinske državne meje ali razmejitvene črte, bivanje in opravljanje kakršnekoli medijske dejavnosti na okupiranih ozemljih urejata zakonodaja Ukrajine in mednarodno pravo. 

 Tkačenko je dodal je, da mora sodelovanje tujih novinarjev na kakršnihkoli novinarskih turnejah po ozemlju Ukrajine, vključno z območji, ki so jih začasno zasedli agresorji, potekati v skladu z zakonodajo Ukrajine. Ukrinfo navaja, da nameravajo ruske okupacijske sile uničena območja Mariupola pokazati tujim novinarjem od 18. do 21. maja. (konec)