08.03.2022 ob 19:49
Deli članek
Ukrajinski begunci bodo v uniji deležni posebne skrbi

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je v danes objavljenem sporočilu predstavila podporo EU, ki jo zagotavlja ljudem na begu pred vojno v Ukrajini in državam EU, ki jih sprejemajo. Evropska unija pomaga ljudem z neposredno humanitarno pomočjo, nujno pomočjo civilne zaščite, podporo na meji ter jasnim in zaščitnim pravnim statusom, ki osebam, ki bežijo pred vojno, omogoča takojšnjo zaščito v EU.

Nova humanitarna pomoč EU v višini 90 milijonov evrov že zagotavlja hrano, vodo, zdravstveno varstvo, nastanitve in zaščito za kritje osnovnih potreb najranljivejših Ukrajincev. Pomoč je zagotovljena tudi Moldaviji, Poljski in Slovaški.

Poleg tega je vsaj 500 milijonov evrov iz proračuna EU namenjenih reševanju obsežnejših humanitarnih posledic vojne, tako v Ukrajini kot zunaj nje.

EU zagotavlja tudi podporo pri upravljanju meja. Komisija je izdala smernice v pomoč mejnim policistom držav članic pri učinkovitem upravljanju prihodov na meje z Ukrajino in skrajšanju čakalne dobe. Na meje je napoteno tudi dodatno osebje agencije Frontex.

Poleg tega se je EU v rekordnem času soglasno strinjala z aktivacijo direktive o začasni zaščiti, da bi ljudem v stiski zagotovila jasnost in varnost. Evropska komisija je vzpostavila evropski solidarnostni sistem za premeščanje beguncev in razseljenih oseb iz zdravstvenih razlogov znotraj EU. Mehanizem bo razbremenil zdravstvene sisteme držav EU ob meji z Ukrajino ter omogočil boljše usklajevanje z drugimi državami članicami v zvezi z zdravljenjem in nego v bolnišnicah. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)