13.11.2021 ob 21:47
Deli članek
Usklajena sklepna deklaracija

Glasgow, (MOREL/FoNet) - Predstavniki skoraj 200 držav so se danes na podnebnem vrhu v Glasgowu dogovorili o končni deklaraciji, potem ko je Indija zahtevala, da se besedilo "postopno odstranjevanje premoga" nadomesti z izrazom "postopno zmanjševanje porabe premoga". je bil sprejet. Čeprav je večina menila, da je na ta način končni dokument v veliki meri razvodenjen in da ni v skladu z osnovnim ciljem, da se dvig temperature na Zemlji omeji na 1,5 stopinje do konca stoletja, so ga podpisali predstavniki  197 držav, po načelu "bolje tako kot brez dokumenta." Številne evropske države in otoške države, ki bi zaradi globalnih podnebnih sprememb lahko izginile, do ostro protestiralo zaradi nove formulacije, ki ne pomeni skoraj nič, a sta Indija in Kitajska vztrajali pri stališču, da prvotnega  predlaganega besedila ne moreta sprejeti.

Predsednik vrha COP26 Alok Sharma je dejal, da "globoko obžaluje" zaradi načina s katerim se je uskladila končna deklaracija. "Razumem, da ste razočarani, vendar je še vedno ključnega pomena, da zaščitimo ta sveženj ukrepov," je dejal Sharma. Visoki predstavnik EU za podnebno politiko Frans Timermans je dejal, da je vztrajanje Indije pri odstranitvi besedila "postopno odstranjevanje premoga" iz deklaracije globoko razočaranje, vendar je ocenil, da je kljub temu deklaracija predstavlja "zgodovinska odločitev". Indijski minister za varstvo okolja Bhupender Jadav je v današnji razpravi dal vedeti, da želi njegova država preprečiti sprejetje dela deklaracije, ki govori o postopnem opuščanju premoga in drugih fosilnih goriv. Po poročanju AP je udeležence shoda opozoril, da o tem ni doseženega soglasja,  za globalno segrevanje pa je obtožil nesprejemljiv načina življenja in potrošniško miselnosti ljudi v bogatih državah". Jadav je dejal, da imajo države v razvoju pravico biti odgovorne za uporabo fosilnih goriv. Timermans je tedaj opozoril, da udeleženci srečanja tvegajo, da se na tem maratonu "spotaknejo nekaj metrov pred ciljem." "V imenu Boga, ne ubijajte tega trenutka. Prosim, sprejmite to besedilo, da bomo lahko vlili upanje v srca naših otrok in vnukov," je dejal Timermans. Predstavnik Kitajske pa je dejal, da še vedno obstajajo razlike v stališčih in ocenil, da je predlagano besedilo deklaracije "daleč od popolnega". Kljub temu, je dodal, da Kitajska razprave o besedilu ne namerava vrniti na začetek, ampak je treba v njem narediti manjše spremembe, za to pa bi se morali  znajti nekje na sredini. "Kitajska je pripravljena sodelovati z vsemi, da bi dosegli uravnoteženo in pragmatično besedilo, ki bo upoštevalo interese vseh strani," je dodal kitajski predstavnik. 

Ponovil je, da je Kitajska pred vrhom dejala, da bo imela leta 2060 ničelno stopnjo izpustov ogljikovega dioksida, pa tudi, da bo imela največjo stopnjo izpustov leta 2030 in se ne more zavezati k ničemur drugemu. Predstavnik Južne Afrike se je pridružil kolegom iz Indije in Kitajske ter nasprotoval istemu delu predlaganega besedila deklaracije. "Ne verjamemo, da predlagani pristop k temu problemu ustreza vsem. Vabim vas, da slišite naš glas in da malo prilagodite svoje stališče našemu," je dejal predstavnik Južne Afrike. Da problem ni samo premog, je opozorila ministrica za varstvo okolja Maldivov Aminat Shauna, ki je izpostavila, da je denar še vedno ključ do nesoglasja med bogatimi in revnimi in da bo zelo težko uskladiti končna deklaracijo. Majhne otoške države si že dolgo prizadevajo vzpostaviti neodvisne mehanizme odškodnin za nepopravljive izgube, ki jih povzročijo podnebne spremembe, vendar sedanji predlog ne ponuja tistega, kar je potrebno za premostitev vrzeli med razvitim in svetom v razvoju, je dejala Shauna. (konec)