16.01.2022 ob 21:35
Deli članek
V Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19

Dunaj (MOREL/FoNet)-  Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes sporočil, da bo od februarja dalje v državi obvezno cepljenje proti koronavirusu. Nehammer je danes predstavil končno verzijo osnutka zakona in dodal, da to ni bitka med cepljenimi in necepljenimi, temeč gre zato, da je cepljenje najboljše jamstvo, da lahko vsi živimo v svobodi.

Obvezno cepljenje, ki je bilo napovedano lani novembra, bo veljalo za vse rezident v Avstriji, starejše od 18 let, z  izjemo nosečnic in ljudi, ki zaradi medicinskih razlogov ne smejo biti cepljeni. Prva verzija zakona je predvidevala, da naj bi cepili vse starejše od 14 let. 

Zakon bo začel veljati 1. februarja in necepljenih ne bodo kaznovali do 15. marca, od takrat dalje pa bo necepljenim grozila denarna kazen v višini od 600 do 3.600 evrov.

Avstrijska vlada načrtuje, da bi postavila še en rok za cepljenje v marcu. Kdor se na bo hotel podrediti zakonu, bo lahko kaznovan do štirikrat na leto, kazen pa se bo ukinila, če se bo oseba v roku dveh tednov cepila.

Avstrijski parlament naj bi v četrtek glasova o tem predlog zakona in pričakuje se, da ga bo sprejel brez problemov. V Avstriji je popolnoma cepljenjih 73,5 odstotka prebivalcev, kar je malo več kot je evropsko povprečje. (konec)