03.06.2021 ob 08:37
Deli članek
V Bruslju bodo lahko dva dni poslušali pravljice o čarobni deželi Sloveniji

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo danes in jutri mudil na obisku v Bruslju, kjer se bo srečal z najvišjimi predstavniki institucij Evropske unije. Predsednik republike Borut Pahor se bo sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.
Predsednik Pahor se bo s sogovorniki pogovarjal o aktivni vlogi Slovenije v Evropski uniji, evropski prihodnosti ter o pričakovanjih glede Konference o prihodnosti Evrope. Predsednik Pahor bo v tej luči sogovornikom predstavil pismo 21 predsednikov držav članic Evropske unije Pogovorimo se o Evropi, katerega pobudnik je bil skupaj s predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello. Spregovorili bodo tudi o skorajšnjem predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije.
Predsednik bo sogovornike seznanil s potekom nedavnega srečanja voditeljev pobude Brdo - Brijuni Process, ki ga je 17. maja gostil na Brdu pri Kranju, ter jim predal osrednje sporočilo Deklaracije Brdo:  nujnost bistveno hitrejšega vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU. Predvidoma se bo z njimi pogovarjal še o aktualnih razmerah v evropski soseščini, transatlantskem sodelovanju in odnosih EU z Rusko federacijo in Kitajsko.
Sogovorniki bodo predvidoma spregovorili tudi o spopadanju s pandemijo Covid-19 in ekonomskem ter socialnem okrevanju po njej.
Z visokimi predstavniki EU se bo predsednik Pahor pogovarjal o vseh aktualnih vprašanjih, ki so pomembna za aktivno vlogo Slovenije v EU in njen prispevek h krepitvi evropskega sodelovanja, v luči slovenskega predsedovanja in po njem.
Na povabilo European Policy Center bo imel predsednik Pahor v Bruslju pogovor s predstavniki think-tank inštitutov, s katerimi bo razgovoril predvsem o prihodnosti Evrope in razmerah na Zahodnem Balkanu. To so sporočili iz urada predsednika republike. (konec)