03.10.2021 ob 18:50
Deli članek
V francoski cerkvi več tisoč pedofilov

 

Pariz (MOREL/FoNet)- V katoliški cerkvi v Franciji je bilo od leta 1950 dalje več tisoč pedofilov, je pokazala neodvisna preiskava, ki jo bodo v celoti objavili v torek.

Neodvisna komisija je dokazala, da je bilo v cerkvi od 2.900 do 3.200 pedofilov, kar je minimalna ocena, je izjavil vodja preiskave Jean-Marc Sauvé pred objavo ugotovitev v torek.

V začetku letošnjega leta je Sauve objavil podatek, da je bilo v Franciji najmanj 10.000 žrtev pedofilskih duhovnikov in drugih članov katoliškega klera.

Francoska škofovska konferenca se je po večkratnih škandalih odločila ustanoviti komisijo leta 2018, ki je obravnavala tudi ne samo število pedofilov in njihovih žrtev, temveč se je ukvarjala tudi  z odkrivanjem institucionalnih mehanizmov, ki so omogočili pedofilom, da so ostali znotraj Cerkve, je dodal Sauve

Poročilo na 2500 straneh je rezultat pogovorov s pričami in raziskovanja cerkvenih, sodnih in policijskih arhivov.

Poročilo bodo uradno predstavili jutri na novinarski konferenci, na katero so povabili tudi predstavnike združenja pedofilskih žrtev, kar bo zagotovo v javnosti odjeknilo kot bomba. (konec)