17.11.2021 ob 20:58
Deli članek
Vrednote postajajo vse manj cenjene v evropski politiki

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová

Bruselj (MOREL)- Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (JRC) je danes objavilo poročilo, ki poudarja, da je treba pri oblikovanju, ocenjevanju in sporočanju politik upoštevati vrednote in identitete, kot so socialna pravičnost, enakost ali varnost. Poročilo, ki se opira na novo raziskavo Eurobarometra, kaže, da se tradicionalni politični razkorak v Evropi, ki temelji na socialno-ekonomskem interesu, spreminja v razkorak v političnemu vedenju, ki temelji na vrednotah, odnosu in identiteti posameznikov.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová je dejala: »Za okrepitev zaupanja v demokracijo moramo razumeti raznolikost osebnih vrednot državljanov in njihove identitete. Rezultati nove raziskave Eurobarometer, obravnavani v tem izčrpnem poročilu, kažejo veliko podporo vrednotam EU. Vendar moramo razumeti tudi celoten spekter vrednot državljanov EU. To bo pripomoglo k doseganju boljših rezultatov politik in zmanjšanju politične polarizacije. Poročilo predlaga inovativne načine za upoštevanje raznolikosti vrednot državljanov pri oblikovanju politik EU.«

Glede na rezultate raziskave, državljani EU najbolj cenijo neodvisnost sodišč in pravico do poštenega sojenja, čemur sledi neodvisnost sodnikov. Najpomembnejši identiteti državljanov sta družinska in nacionalna identiteta. Državljani so pozvani, da svoja stališča o vrednotah izrazijo tudi v okviru konference o prihodnosti Evrope. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)