17.11.2021 ob 21:03
Deli članek
Za digitalno Evropo dve milijardi evrov

Bruselj (MOREL)-  Danes je Evropska komisija napovedala prve razpise v okviru programa za digitalno Evropo. Napoved sledi sprejetju delovnih programov, ki jim bo namenjenih skoraj dve milijardi evrov za naložbe, ki bodo spodbudile digitalni prehod. Razpisi so na voljo podjetjem, organizacijam in javnim upravam iz držav članic EU, prav tako pa lahko kandidirajo organizacije iz drugih držav, ki so se pridružile programu za digitalno Evropo.

Nepovratna sredstva bodo do konca prihodnjega leta usmerjena v naložbe v tehnologije v oblaku, podatkovne prostore, umetno inteligenco, kvantno komunikacijsko infrastrukturo, digitalne veščine in projekte na področju promocije varnega spleta, boja proti spolnim zlorabam otrok in boja proti dezinformacijam.

Prav tako bodo nepovratna sredstva namenjena izboljšanju kibernetske varnosti v zdravstvenem sektorju in vzpostavitvi mreže nacionalnih koordinacijskih centrov, ki bodo državam članicam v pomoč pri uveljavljanju ustrezne zakonodaje EU na področju kibernetske varnosti. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)