02.12.2021 ob 23:02
Deli članek
Za medsebojno zaupanje in politično voljo za soočanje z aktualnimi izzivi

Stockholm (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je v Stockholmu udeležil 28. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o konfliktih in aktualnih krizah v regiji ter poudarili pomen učinkovitega pristopa OVSE pri izvajanju koncepta celovite varnosti.

Na plenarnem zasedanju, ki se ga udeležujejo ministri 57 držav, se je minister dr. Logar zavzel za obnovitev medsebojnega zaupanja in krepitev politične volje sodelujočih držav. Konfliktov v regiji je namreč vedno več, prag uporabe nasilja pa se znižuje. Pozval je k spoštovanju temeljnih načel in zavez organizacije ter k neuporabi vojaške sile. Izpostavil je pomen preventivnega varnostnega delovanja na področju transnacionalnega organiziranega kriminala, kibernetske varnosti in izboljšanega upravljanja meje ter s tem v zvezi opozoril na nesprejemljivo dogajanje na zunanji meji Evropske unije z Belorusijo. Slovenija obsoja spodbujanje nezakonitih migracij in obžaluje trpljenje migrantov, zlasti najranljivejših skupin.

V nadaljevanju je minister dr. Logar poudaril nezanemarljivo varnostno tveganje, ki ga na globalni ravni povzročajo podnebne spremembe. Za posamezna varnostna vprašanja je potrebna celovita in vključujoča obravnava.

Ob robu ministrskega zasedanja se je minister  Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve San Marina Lucom Beccarijem. Govorila sta o možnostih za krepitev dvostranskega sodelovanja, pogajanjih o pridružitvenem sporazumu med San Marinom in EU ter o jadransko-jonski makroregiji.

Logar se je na bilateralnih pogovorih sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Kirgizije Ruslanom Kazakbajevom. Govorila sta o okrepljenem gospodarskem sodelovanju, sodelovanju med EU in Srednjo Azijo ter o razmerah v regiji, predvsem v Afganistanu.  

Na sklepni dan ministrskega zasedanja, 3. decembra 2021, bodo formalno potrjene ministrske odločitve in deklaracije, med drugim o predsedujoči organizaciji leta 2025, ko bo to funkcijo prevzela Finska, in o krepitvi sodelovanja pri odzivanju na podnebne spremembe. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)