13.10.2021 ob 21:30
Deli članek
Zelena obveznica instrumenta NextGenerationEU zbrali 12 milijard evrov

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je včeraj izdala prvo zeleno obveznico instrumenta NextGenerationEU, s katero je zbrala 12 milijard evrov, ki se bodo uporabili izključno za zelene in trajnostne naložbe po vsej EU. To je največja izdaja zelenih obveznic na svetu doslej. Z zelenimi obveznicami instrumenta NextGenerationEU bo EU postala daleč največja izdajateljica zelenih obveznic na svetu, s čimer bo znatno spodbudila trajnostne finančne trge in financirala bolj zeleno okrevanje EU po pandemiji.

Včerajšnja izdaja z močno preseženo stopnjo vpisa in odličnimi cenovnimi pogoji pomeni obetaven začetek programa zelenih obveznic instrumenta NextGenerationEU v vrednosti do 250 milijard evrov do konca leta 2026.

Povpraševanje po 15-letni obveznici z zapadlostjo 4. februarja 2037 je za več kot 11-krat preseglo razpoložljivost, knjiga naročil pa je presegla 135 milijard evrov. Zanimanje za obveznico so izrazili najrazličnejši vlagatelji.

Komisar Johannes Hahn, pristojen za proračun in upravo, je povedal: »Ta izdaja pomeni močan začetek programa zelenih obveznic instrumenta NextGenerationEU. EU je tako na dobri poti, da postane največja svetovna izdajateljica zelenih obveznic, kar je močan pokazatelj njene zavezanosti k trajnostnosti. Naša prihodnost je zelena in izredno pomembno je, da izkoristimo to priložnost in vlagateljem jasno pokažemo, da bodo njihova sredstva uporabljena za financiranje trajnostnega evropskega okrevanja.« To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)