16.06.2021 ob 16:24
Deli članek
Zorčič bo konec tedna preživel ob črnogorskem morju

Ljubljana (MOREL)- Na povabilo predsednika skupščine Črne gore Alekse Bečića bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič z delegacijo jutri in v petek na uradnem obisku v Črni gori. V delegaciji predsednika državnega zbora bodo predsednik skupine prijateljstva s Črno goro Tomaž Lisec, podpredsednik odbora za zadeve Evropske unije in član skupine prijateljstva s Črno goro Nik Prebil ter generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča z delegacijo bo v četrtek v Podgorici v Črni gori sprejel gostitelj, predsednik Skupščine Črne gore Aleksa Bečić. Predsednika parlamentov bosta najprej imela pogovor na štiri oči, nato se bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič vpisal v zlato knjigo gostov, temu pa bo sledil še plenarni pogovor med obema parlamentarnima delegacijama. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić bosta po pogovoru podala tudi izjavo za medije.
Obisk se bo nadaljeval s pogovorom predsednika državnega zbora in delegacije s predsednikom vlade Črne gore Zdravkom Krivokapićem. V skupščini Črne gore se bo slovenska parlamentarna delegacija ločeno srečala s člani parlamentarne skupine prijateljstva s Slovenijo in s člani odbora za mednarodne zadeve in migrante ter odbora za evropske integracije, v Podgorici pa je predvideno tudi srečanje z ministrom za gospodarstvo Črne gore Jakovom Milatovićem in člani Slovenskega poslovnega kluba.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič z delegacijo se bo v četrtek srečal tudi z županom Podgorice Ivanom Vukovićem in si skupaj z njim ogledal park Franceta Prešerna ter ob tej priložnosti položil venec k Prešernovem spomeniku. Popoldne se bo predsednik državnega zbora z delegacijo udeležil tudi sprejema za predstavnike slovenske skupnosti ter gospodarstvenike v Črni gori, ki ga bo pripravilo veleposlaništvo Republike Slovenije v Črni gori.

Izjavi za medije bosta predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik skupščine Črne gore Aleksa Bečić podala tudi v petek,  in sicer na otoku Gospa od Škrpjela, ki leži v zalivu Boka Kotorska. V petek je predvideno še ločeno srečanje z županom občine Tivat Željkom Komnenovićem in s predsednikom Zveze delodajalcev Črne gore Predragom Mitrovićem.

Obisk je namenjen pogovorom o razvoju bilateralnih odnosov med državama na političnem, gospodarskem in drugih področjih, s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju. Sogovorniki bodo imeli priložnost spregovoriti o evropski perspektivi Črne gore, o prednostnih temah predsedovanja Slovenije Svetu EU, s poudarkom na regiji Zahodni Balkan, in izmenjati mnenja tudi o drugih temah skupnega interesa. to so sporočili iz državnega zbora. (konec)