21.10.2021 ob 18:08
Deli članek
Zorčič na Evropski konferenci predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope

Atene (MOREL)- Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se danes in jutri, skupaj z generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar, mudi na Evropski konferenci predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope v Atenah. Evropskega parlamentarnega vrha v grškem glavnem mestu se letos udeležuje okoli 60 predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope, predsednikov partnerskih, opazovalnih in sosednjih držav ter drugih mednarodnih skupščin skupaj s približno 300 delegati.

Konferenco sta otvorila predstavnika soorganizatorjev, in sicer predsednik parlamenta Helenske republike Constantine An. Tassoulas in predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Rik Daem, z otvoritvenim nagovorom pa je nastopila tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Dopoldne prvega dne, so udeleženci Evropske konference predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope razpravljali na temo »Spopadanje demokracij z javno zdravstveno krizo zaradi epidemije covida-19: izmenjava izkušenj in nadaljnji koraki«. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v svojem prispevku med drugim izpostavil: »Demokracija in vladavina prava nikoli ne bi smela postati kolateralna škoda nobene pandemije niti krize. A ravno temu smo v zadnjem obdobju priča marsikje po svetu. Tudi v Republiki Sloveniji je Ustavno sodišče razveljavilo nekaj ukrepov, ker so bili v nasprotju z Ustavo RS«. Zorčič je poudaril tudi poseben pomen parlamentov kot nenadomestljivih institucij demokratičnega dialoga. »Ta dialog je pot k zagotavljanju družbenega konsenza in medsebojnega zaupanja, brez katerega si ni mogoče predstavljati učinkovitega soočanja s posledicami pandemije«, je še dejal predsednik Zorčič in dodal, da bi morali biti ukrepi, ki jih sprejemajo vlade za zajezitev epidemije, predhodno vsaj predstavljene, če že ne potrjene v parlamentu.

Ob robu konference je imel predsednik državnega zbora Igor Zorčič več dvostranskih srečanj, in sicer se je sestal s predsednikom parlamenta Armenije Alenom Simonyanom, s podpredsednico francoskega senata in predsednikom medparlamentarne skupščine za pravoslavje.

V popoldanskem delu konference je potekala plenarna razprava na temo »#EnvironmentRightNow: nacionalni parlamenti in pravica do življenja v zdravem in trajnostnem okolju«. 
Jutri bo imel predsednik Zorčič uvodni nagovor na plenarnem zasedanju na temo »Skupna prihodnost vseh evropskih državljanov«, generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar pa se bo udeležila srečanja generalnih sekretarjev parlamentov držav članic Sveta Evrope. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)