31.05.2021 ob 23:43
Deli članek
Zorčič sprejel predsednika Portugalske

Ljubljana (MOREL)- Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes sprejel predsednika Portugalske  Marcela Rebela de Souso, ki je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Predsednik Portugalske  je uvodoma izrazil zadovoljstvo nad obiskom parlamenta, ki je po njegovih besedah ena od ključnih institucij v katerikoli demokratični državi, pomembno vlogo pa po njegovih besedah igra tudi v sklopu predsedovanja Svetu Evropske unije. V nadaljevanju pogovora je Marcela Rebela de Souso predstavil glavne izzive, s katerimi se je Portugalska republika soočala v času predsedovanja Svetu EU. Kot je dejal, so predsedovanje prevzeli v času, močno zaznamovanem z epidemijo covid-19, in izzivi, ki so bili pred njimi, so bili veliki. Med drugim so se osredotočili na blaženje socialnih posledic pandemije, na delovna mesta in mlade, na demografske, podnebne in digitalne spremembe ter na globalno sodelovanje. Posebej je poudaril krepitev stebra socialnih pravic in ob tem dodal: »Evropa ni samo posel, temveč so ljudje«.
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je dejal, da je Portugalsko predsedovanje že sedaj označeno kot uspešno, in ob tem izrazil upanje, da bo slovensko, ki bo zaključilo t.im trio predsedovanja Svetu EU - Nemčije, Portugalske in Slovenije, enako uspešno. Izzivi slovenskega predsedovanja, ki ga bo Slovenija od Portugalske prevzela s 1. julijem, so podobni, je še dejal Zorčič, imamo pa tudi določene prioritete, kot je Zahodni Balkan.
Ob koncu obiska se je predsednik državnega zbora Igor Zorčič zahvalil predsedniku Portugalske  za deljenje izkušenj in izzivov s predsedovanjem. Dejal je, da je slovenski parlament polno pripravljen na predsedovanje in ob tem dodal, da bosta prvi dve parlamentarni srečanji predvidoma potekali preko video povezave, a želja je, da pa bodo vsa ostala srečanja vendarle potekala v živo. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)