25.05.2021 ob 21:47
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Danes se je v okviru konference predsednikov evropskega parlamenta - COP, ki sodi v sklop priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU, predsednik državnega zbora Igor Zorčič preko video povezave pogovarjal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Mario Sassolijem. V ospredju pogovora so bile priprave na parlamentarno dimenzijo predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU, vključno s koledarjem parlamentarnih dogodkov, širitveno politiko EU na Zahodni Balkan ter okrevanjem po pandemiji Covid-19.

Uvodoma je predsednik Zorčič poudaril, da Slovenija, podobno kot nekaj držav pred njo, prevzema predsedovanje Svetu EU v nepredvidljivih okoliščinah pandemije Covid-19. Ob tem je poudaril, da proces okrevanja ni pomemben le z vidika odpravljanja gospodarskih in socialnih posledic pandemije, ampak tudi z vidika krepitve zaupanja državljanov v EU. Slovensko predsedstvo čakajo tudi drugi izzivi, s katerimi se EU sooča v svoji soseščini, in sicer odnos z državami Vzhodnega partnerstva ter širitev EU na Zahodni Balkan, pri čemer so lahko zaradi poznavanja razmer v regiji izkušnje naše države koristne in dobrodošle. Kot eno od prednostnih nalog pa je predsednik Državnega zbora omenil tudi ohranjanje temeljnih vrednot EU, torej demokracije, vladavine prava, človekovih pravic, svobode in človekovega dostojanstva.

Predsednik evropskega parlamenta David Maria Sassoli je izrazil pripravljenost evropskega parlamenta na tesno sodelovanje in pomoč Sloveniji v času njenega predsedovanja. Kot enega pomembnejših dosjejev, ki bo zaznamoval slovensko predsedovanje je izpostavil sprejemanje Zakona o podnebnih spremembah, ki se je začel v času portugalskega, sprejet pa naj bi bil v času slovenskega predsedovanja. Izpostavil je tudi, da bo v času našega predsedovanja potreben zagon proizvodnje cepiva proti Covid-19 in delitev le tega revnejšim državam. Cepljenje postaja namreč vse bolj geopolitično vprašanje, zato je dolžnost EU, da s cepivi pomaga zavarovati najranljivejše. Predsednik Sassoli je podprl ponoven razmislek in napredek pri eni od prioritet slovenskega predsedovanja, to je širitveni politiki EU na Zahodni Balkan. Ob koncu pogovora je povedal tudi, da je ohranjanje vrednot EU v vsakem predsedovanju ena ključnih tem ter izrazil upanje, da se s predsednikom Zorčičem kmalu srečata tudi v živo.  

Jutri, 26. maja 2021, ob 15. uri, bo preko video povezave potekal pogovor predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, vodij poslanskih skupin in predsednika Odbora za zadeve EU. Marka Pogačnika s Konferenco predsednikov Evropskega parlamenta. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)