09.08.2022 ob 23:51
Deli članek
Biden navdušen nad vstopom Švedske in Finske v Nato

Biden navdušen

Washington (MOREL/FoNet) - Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal dokumente, ki podpirajo vstop Švedske in Finske v Nato, kar je najpomembnejša širitev vojaškega zavezništva po devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se ta sooča z rusko invazijo na Ukrajino, je poročal Reuters.

"To je bila in je še vedno - verjamem - prelomnica za zavezništvo ter za večjo varnost in stabilnost ne le v Evropi in ZDA, ampak tudi v vsem svetu," je ob podpisu dejal Biden. Ameriški senat je prejšnji teden z veliko večino (95 za, le eden proti) sprejel Protokol o pristopu Švedske in Finske, kar je redek primer enotnosti v običajno ostro stranbkarsko razdeljenemu Washingtonu, je poročal Voice of America (VOA).

Švedska in Finska sta zaprosili za članstvo v Natu kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja. Moskva je obe državi že večkrat opozorila, naj se ne pridružita Severnoatlantskemu zavezništvu."

Putin z vstopom teh dveh držav v zavezništvo dobiva točno tisto, česar ni želel," je dejal Biden. Sprejem Švedske in Finske morajo posamično ratificirati parlamenti vseh 30 članic Nata, preden lahko državi pričakujeta zaščito po 5. členu statuta organizacije, klavzulo, ki pravi, da je napad na eno članico napad na vse. Postopek ratifikacije bi lahko trajal do eno leto, čeprav so nekatere države, vključno s Kanado, Nemčijo, Italijo in Črno goro, že sprejele protokol pred ZDA. (Konec)