09.08.2022 ob 22:51
Deli članek
Cepiva proti kovidu so še vedno donosen biznis

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija in Moderna sta dosegli dogovor za boljšo obravnavo potreb držav članic po cepivih proti COVID-19 konec poletja in pozimi. Ta bo nacionalnim organom omogočil dostop do cepiv, vključno s cepivi, prilagojenimi različicam, če bodo odobrena, v trenutku, ko jih bodo potrebovali za svoje kampanje cepljenja ter za podporo svetovnim partnerjem.

Na podlagi tega dogovora bodo odmerki, ki naj bi bili prvotno dobavljeni poleti, dostavljeni septembra ter jeseni in pozimi 2022, ko bodo države članice verjetneje potrebovale dodatne zaloge cepiv za nacionalne kampanje in izpolnitev mednarodnih solidarnostnih zavez.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je dejala: »Povečanje stopenj precepljenosti z osnovnimi in poživitvenimi odmerki cepiv proti COVID-19 bo v jesenskih in zimskih mesecih ključno. Da bi bili vsi skupaj kar najbolje pripravljeni, morajo imeti države članice potrebna orodja. To vključuje cepiva, prilagojena različicam, če in ko jih odobri Evropska agencija za zdravila. Ta sporazum bo zagotovil, da bodo imele države članice ob pravem času dostop do odmerkov cepiva, ki jih potrebujejo za zaščito državljank in državljanov.«

Dogovor zagotavlja tudi dodatnih 15 milijonov poživitvenih odmerkov kandidatov za cepivo proti različici Omicron družbe Moderna pod pogojem, da se zanj pridobijo dovoljenja za promet v rokih, ki bi omogočali uporabo teh odmerkov v njihovih kampanjah cepljenja. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)