19.09.2022 ob 20:30
Deli članek
Golob  nadaljuje janšistično militaristično umerjenost

Tudi slovenski tanki bodo sodelovali pri ukrajinsko - ruski moriji

Ljubljana (MOREL)- Predsednik vlade Robert Golob je v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem nadaljeval dialog, ki ga je začel med svojim obiskom v Berlinu 12. julija. Sogovornika sta v pogovoru naslovila tudi rusko agresijo proti Ukrajini. V duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom sta se predsednik vlade Golob in kancler Scholz dogovorila za skupno ukrepanje: ukrajinska stran bo dobila 28 slovenskih tankov M-55S. V zameno bo Slovenija prejela 40 nemških vojaških transportnih vozil, in sicer 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in 5 težkih 8x8 vodnih cistern. Ta krožna izmenjava bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo.

Sogovornika sta izmenjala poglede na energetsko krizo in možne ukrepe s strani EU, da bi omilili sedanje visoke cene in podprli zmanjšanje povpraševanja po plinu in elektriki. Izpostavila sta potrebo po hitrem odzivu EU in solidarnosti med državami članicami. V zvezi s tem je predsednik vlade izrazil zaskrbljenost zaradi volatilnosti cen elektrike, ki ima lahko resne posredne učinke na preostalo gospodarstvo, tudi prek inflacije, in pozval k takojšnji uvedbi ustreznih tržnih varovalk.

Slovenski premier in nemški kancler sta nadalje razpravljala o potencialu evropske politične skupnosti in potrebi po jasni EU perspektivi za Zahodni Balkan. Glede tega vprašanja je predsednik vlade pozdravil nadaljevanje Berlinskega procesa, saj je širitev EU najboljše jamstvo za varnost, stabilnost in napredek v regiji. Prav tako je izpostavil potrebo po tem, da Evropski svet možni kandidatski status za Bosno in Hercegovino obravnava v prihodnjih mesecih.To so sporočili iz kabineta predsednika vlade. (konec)