04.08.2022 ob 23:58
Deli članek
Iz bruseljske blagajne ni ovir za ukrajinske zadeve

Bruselj (MOREL)- Evropska unija še najprej zagotavlja podporo ljudem, ki bežijo pred rusko agresijo proti Ukrajini, in pomoč pri splošnem gospodarskem okrevanju držav članic. V okviru pobude REACT-EU je bilo iz sredstev za leto 2021 dodeljenih 40 milijard evrov za pomoč državam članicam pri okrevanju po pandemiji, naložbah v digitalni in zeleni prehod. Del te pomoči pa je zdaj namenjen tudi za nastanitev in vključevanje ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini.

Evropska komisija je prek REACT-EU odobrila investicijo v višini več kot 31 milijonov evrov v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF) poljskim regijam za okrepitev gospodarskega okolja ter zdravstvene in socialne infrastrukture za sprejem ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. 

Komisija je od marca letos državam članicam izplačala 3,5 milijarde evrov predhodnega financiranja v okviru REACT-EU. Najnovejši celovit sveženj »Prožna pomoč za določena ozemlja (FAST-CARE)«, ki ga je predlagala Komisija, pa dodatno razširja podporo državam članicam, saj omogoča dodatno prožnost pri financiranju kohezijske politike, hkrati pa povečuje plačila predhodnega financiranja za dodatne 3,5 milijarde evrov, ki jih je treba izplačati v letih 2022 in 2023. Končni datum za upravičenost teh odhodkov je 31. december 2023. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)