01.08.2022 ob 23:44
Deli članek
Jutri  evropski dan spomina na holokavst nad Romi

Bruselj (MOREL)- Pred evropskim dnevom spomina na holokavst nad Romi, ki ga obeležujemo 2. avgusta, so predsednica Komisije Ursula von der Leyen, podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová in komisarka za enakost Helena Dalli pripravile skupno izjavo: »Ob evropskem dnevu spomina na holokavst nad Romi se spominjamo na stotisoče Romov, ki so kot žrtve holokavsta trpeli in bili umorjeni v času nacističnega režima. Nikoli ne smemo pozabiti preganjanja Romov med holokavstom.

Prav tako ne smemo pozabiti na težave in diskriminacijo, s katerimi se še vedno sooča romska manjšina. V boju proti anticiganizmu tesno sodelujemo z državami članicami. Letos bomo predstavili prvo oceno nacionalnih strategij za Rome. V Uniji si prizadevamo za odprtost, strpnost in spoštovanje človekovega dostojanstva za vse ljudi.«

Evropski parlament je leta 2015 2. avgust razglasil za evropski dan spomina na holokavst nad Romi v spomin na 500.000 evropskih Romov, umorjenih v nacistični Evropi, kar je pomenilo kar četrtino takratnega romskega prebivalstva.

Evropska komisija je leta 2020 sprejela strateški okvir EU za enakost, vključevanje in udeležbo Romov. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)