02.08.2022 ob 22:22
Deli članek
Kitajska vojska napovedala vojaške vaje okoli Tajvana

Peking (MOREL/FoNet)- Kitajska ljudska osvobodilna vojska bo od 4. avgusta do 7. avgusta opoldne izvajala pomembne vojaške vaje in dejavnosti usposabljanja, vključno z vajami streljanja, je nocoj sporočila kitajska državna tiskovna agencija Xinhua, ne da bi pojasnila podrobne podatke, razen koordinat angažiranih enot, nekateri kitajski mediji pa poročajo, da bodo vojaške vaje izvajali okoli Tajvana.

Kitajski mediji so poročali, da je Peking začel izvajati vojaške vaje ob Tajvanu, potem ko je obljubil, da bo sprožil vrsto ciljno usmerjenih vojaških operacij v odgovor na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na otoku, ki je izven nadzora Pekinga, vendar ga Kitajska šteje za svoje ozemlje.

Državna agencija Hsinhua, ki je objavila koordinate dejavnosti kitajske vojske med vajami, je navedla, da je med vajo  iz varnostnih razlogov vstop plovil in letal v omenjeni morski in zračni prostor prepovedan. Na zemljevidu, ki ga je objavila Xinhua, je z rdečo označenih šest sektorjev v vodah in zračnem prostoru okoli Tajvana. Začetek vaj je bil napovedan po tem, ko je danes na Tajvan prispela predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, kljub ostrim opozorilom Pekinga, da bo njen prihod ocenil kot veliko provokacijo. (konec)