27.09.2022 ob 21:47
Deli članek
Na plinovodih Severni tok 1 in 2 je šlo za sabotažo

Uppsala (MOREL/FoNet) - Seizmologi na Danskem in Švedskem so včeraj zabeležili močne eksplozije na območjih uhajanja plina iz plinovoda Severni tok 1 v Baltiku, je danes sporočil švedski nacionalni seizmološki center (SNSN) na Univerzi v Uppsali, je poročal Reuters

"Nobenega dvoma ni, da so bile to eksplozije," je za švedsko javno televizijo SVT povedal seizmolog SNSN Björn Lund. Švedska nacionalna potresna mreža je včeraj zabeležila dve eksploziji na območju. Ena je imela  jakost 2,3 stopinje. "Jasno je vidno, kako se valovi odbijajo od morskega dna proti gladini. Nobenega dvoma ni, da je prišlo do eksplozije," je dodal Björn Lund. Nazadnje so podoben seizmološki dogodek na tem območju zabeležili leta 2016, spominja SVT. Po Lundovih besedah ​​to ni območje, ki se običajno uporablja za vojaške vaje.

Danska premierka Mette Frederiksen je danes dejala, da ne more izključiti suma sabotaže po opaženih primerih uhajanja na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki ruski plin pod Baltskim morjem prenašata v Evropo. Švedska policija je sporočila, da je sprožila preliminarno preiskavo morebitne sabotaže v zvezi s puščanjem plinovoda in da je ugotovila kaznivo dejanje hude sabotaže.

Kremelj je danes izrazil tudi zaskrbljenost zaradi puščanja na teh plinovodih z oceno, da ne gre izključiti nobene domneve, vključno s sabotažo. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi te novice," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Na novinarsko vprašanje, ali je možno, da je šlo za sabotažo, je odgovoril, da nobene možnosti ni mogoče izključiti. Padec tlaka v plinovodih Severni tok 1 in 2, ki potekata iz Rusije v Nemčijo, je povzročila načrtovana sabotaža, ki jo ni mogoče izvesti brez potapljačev ali podmornice, je danes poročal TASS, ki se sklicuje na vire nemškega časnika Tagespiegel in reviji Spiegel. Oba plinovoda trenutno ne delujeta, je pa v ceveh plin, je poročal Radio Free Europe. (Konec)