15.08.2022 ob 21:31
Deli članek
Nova Zelandija pošilja nove vojaške inštruktorje za urjenje ukrajinskih vojakov

Wellington, (MOREL/FoNet) - Nova Zelandija bo v Veliko Britanijo poslala še 120 vojaških inštruktorjev, ki bodo pomagali usposobiti ukrajinske vojake za obrambo pred Rusijo. V Britaniji je že 30 novozelandski vojaških inštruktorjev, s čimer bo skupno število Wellingtonovega vojaškega osebja povečalo  na 224. je sporočila nacionalna agencija za obrambo. V Veliko Britanijo bodo s komercialnimi leti prispeli v naslednjih treh tednih, delovali  pa bodo do 30. novembra. Premierka Jacinda Ardern, obrambna ministrica Peeny Henare in poveljnik letalskih sil Kevin Short so to napotitev napovedali danes.

Pošiljanje dveh ekip bo po njihovih navedbah omogočilo urjenje ukrajinske pehote v osnovnih bojnih veščinah na fronti, vključno z ravnanjem z orožjem, prvo pomočjo, vojaškim načrtovanjem in razporeditvijo. Tako bodo podprli  prizadevanja Londona, da bo usposobil 10.000 ukrajinskih vojakov. Ardernova je dejala, da je urjenje vojakov zdaj ena najvišjih prioritet Ukrajine. "Podobno bo prejšnji razporeditvi artilerijskega usposabljanja, ki se je začelo maja, vendar v veliko večjem obsegu, tokratna napotitev inštruktorjev pa bo osredotočena na usposabljanje pehote."

Obrambna ministrica Peeni Henare je izjavila, da bo usposabljanje potekalo samo v Veliki Britaniji, novozelandsko osebje pa ne bo vstopilo v Ukrajino. Z odločitvijo se je skupno število pripadnikov novozelandske vojske, napotenih v podporo Ukrajini, povečalo na 224, kar je primerljivo s partnerskimi državami, kot sta Danska (130) in Švedska (120), je navedela premierka. Odločitve o prispevku Nove Zelandije k vojnim prizadevanjem v Ukrajini so v skladu s tem, kar je potrebno in zahtevano. Obrambna ministrica je poudarila, da so dobili prošnjo za pošiljanje lahkih oklepnih vozil, vendar je bila ta zavrnjena, saj Ukrajina nima rezervnih delov, za vozila pa bi bilo treba vojake še dodatno usposobiti.

Novozelandska zunanja ministrica Nanaia Mahuta je ocenila, da bo napotitev pokazala strateške interese Nove Zelandije in je dokaz neodvisne zunanje politike države. (konec)