06.08.2022 ob 00:53
Deli članek
Pahor prihodnji teden dva dni v Turčiji

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo predsednika Republike Turčije Recepa Tayyipa  Erdoğana v torek in sredo mudil na državniškem obisku v Republiki Turčiji. Obisk je nadaljevanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu, ki sta jo 3. marca 2011 podpisala predsednika vlad obeh držav Borut Pahor in Recep Tayyip Erdoğan, ter potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v okviru državniškega obiska sestal z gostiteljem, predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom, na njegovo posebno povabilo pa bo imel osrednji nagovor za udeležence letnega posveta turških diplomatov, in sicer bo govoril o globalnih varnostnih izzivih po napadu Ruske federacije na Ukrajino. Predsednik Pahor se bo pred začetkom letnega posveta turških diplomatov sestal z ministrom za zunanje zadeve Republike Turčije Mevlütom Çavuşoğlujem.

Glavne teme pogovorov med predsednikoma bodo dvostransko sodelovanje s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja ter medsebojnih investicij, sodelovanje v okviru regionalnih in mednarodnih organizacij, položaj v državah Zahodnega Balkana ter položaj v državah Bližnjega vzhoda. Obisk bo priložnost za izmenjavo ocen o vojni v Ukrajini in mnenj v zvezi z nadaljnjim razvojem odnosov med EU in Turčijo ter drugih aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih.

V okviru državniškega obiska predsednika Pahorja v Ankari bo tam pripravljena tudi poslovna konferenca z udeležbo slovenskih in turških podjetij. Okrogla miza, ki se je bosta predvidoma udeležila predsednik republike in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, bo namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednika republike bo na obisku spremljala gospodarska delegacija, sestavljena iz predstavnikov podjetij izbranih gospodarskih panog. V uradni delegaciji predsednika republike bo ob ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu tudi državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve Marko Štucin.

Gospodarsko sodelovanje med državama se krepi. Blagovna menjava med državama je že leta 2019 presegla v Deklaraciji o strateškem partnerstvu začrtani cilj ene milijarde evrov. Priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja so predvsem na področju gradbeništva, v energetiki, turizmu, prometu in logistiki, pa tudi pri informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, okoljevarstvu, gozdarstvu in kmetijsko živilski industriji idr. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)