17.09.2022 ob 10:53
Deli članek
 Pahor se bo jutri in v ponedeljek v Londonu udeležil pogrebnih slovesnosti kraljice Elizabete II.

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v ponedeljek,  ob 11. uri po londonskem času na povabilo kralja Karla III. udeležil državne pogrebne slovesnosti kraljice Elizabete II., ki bo v Westminstrski opatiji v Londonu.

Jutri, v nedeljo  popoldan, se bo predsednik Republike Slovenije v Westminstrski palači v žalnem mimohodu ob krsti osebno poklonil preminuli monarhinji, v dvorcu Lancaster House pa s bo vpisal v žalno knjigo, odprto v njen spomin.

Na predvečer državne pogrebne slovesnosti, jutri, se bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor udeležil sprejema za voditelje držav, ki ga bo v Buckinghamski palači priredil kralj Karel III.

V luči tradicionalnega obeleževanja slovensko-britanskega prijateljstva – zato je leta 2019 Slovenijo obiskal najmlajši kraljičin sin, princ Edvard, grof Wesseški – se bomo preminuli britanski monarhinji poklonili tudi v Sloveniji.

V času pogreba kraljice Elizabete II. v ponedeljek, 19. septembra 2022, bo med 12. in 14. uro po slovenskem času pred Predsedniško palačo zastava spuščena na pol droga. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)