04.09.2022 ob 21:17
Deli članek
Protest proti podpori Nemčije Ukrajini

Nemški ministri ne bodo zmrzovali

Köln (MOREL/FoNet) - Na tisoče ljudi je danes v Kölnu protestiralo in od nemške vlade zahtevalo, naj preneha podpirati Ukrajino in opusti sankcije, ki jih je uvedla proti Rusiji. Demonstrante je pričakalo več deset nasprotnikov, ki so se zbrali pred znamenito gotsko katedralo, da bi izrazili podporo Ukrajini.

"Nemčija je v kaosu," je dejala organizatorka shoda Elena Kolbasnikova in ponovila trditev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da ruska invazija ščiti Ruse v vzhodni Ukrajini, je poročala Hina. Pred tem je nemški kancler Olaf Scholz dejal, da je prepričan, da ima Nemčija dovolj plina, da preživi zimo. Ruski mediji so temu oporekali, češ da bo Zahodna Evropa to zimo zmrznila zaradi pomanjkanja ruskega plina.

Čeprav je ruska diaspora v Nemčiji ogromna, je bilo od začetka vojne razmeroma malo shodov v podporo Putinu. Številni današnji protestniki so držali ruske zastave ali transparente z napisom Nato, ki je bilo prečrtano. Organizatorji so zbirali donacije za separatistične sile, ki jih podpira Rusija v Donbasu v vzhodni Ukrajini.

Ivan Belousov, ki se je pridružil protestnikom proti ruskemu predsedniku, je dejal, da so "prišli pokazati, da je v Nemčiji veliko rusko govorečih, ki verjamejo, da je Putin zdrsnil proti fašističnemu režimu". (konec)