16.09.2022 ob 21:25
Deli članek
Putin: Za zdaj se zadržano odzivamo na ukrajinske napade

Vladimir Putin

Samarkand (MOREL/FoNet) - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je Rusija zaenkrat zadržana v odzivu na ukrajinske napade na infrastrukturo in teroristične napade ter napovedal, da bi lahko bili odzivi veliko resnejši, če se  bodo razmere razvije na ta način. Putin je po vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje v uzbekistanskem mestu Samarkand povedal, da so bili v Rusiji poskusi izvajanja terorističnih napadov, tudi na ozemlju ruskih jedrskih objektov, in dodal, da je situacija pod nadzorom. "Vidimo poskuse izvajanja nekakšnih terorističnih napadov, poskuse poškodovanja naše infrastrukture in za zdaj se na to odzivamo precej zadržano. Pred kratkim so ruske oborožene sile izvedle nekaj opaznih napadov, ki jih bomo obravnavali kot opozorilo, a če se bo situacija tako razvijala, bo odgovor resnejši,« je dejal Putin, je poročal Sputnik. Ruski voditelj je komentiral novico, da oblasti v Kijevu uspešno izvajajo aktivno protiofenzivno operacijo.

"Kijevske oblasti so sporočile, da so sprožile aktivno protiofenzivno operacijo, tako da bomo videli, kako bo šlo in kako se bo končalo," je dejal Putin. Po njegovih besedah ​​je Zahod poskušal v Ukrajini ustvariti protirusko enklavo, da bi strmoglavil Rusijo, zato je bila sprožena posebna vojaška operacija, da bi to preprečila. "Zahodne države so si vedno prizadevale za razpad naše države, to je gotovo, a obžalovanja vredno je, da se je v nekem trenutku pojavila ideja o uporabi Ukrajine za dosego teh ciljev. Sprožili smo posebno vojaško operacijo, da preprečimo takšen razvoj dogodkov. To je tisto, kar za kar si zahodne države na čelu z ZDA prizadevajo in za kar so si prizadevale – ustvariti protirusko enklavo in iz te smeri groziti Rusiji,« je dejal Putin.

Ruski predsednik je dejal, da se ofenzivne operacije v Donbasu ne prekinjajo, a da se Rusiji ne mudi. "Kljub tem poskusom ukrajinske vojske v protiofenzivi naše ofenzivne operacije v Donbasu niso prekinjene, ampak potekajo. Potekajo počasi, a dosledno, ruska vojska pa postopoma zaseda nova in nova ozemlja," je rekel Putin. Poudaril je, da načrt specialne operacije ni podvržen spremembam, ampak da se operativne odločitve sprejemajo sproti, glavni cilj - osvoboditev celotnega ozemlja Donbasa - pa ostaja enak.

Putin je danes tudi poudaril, da ni seznanjen s predlogi Kijeva o varnostnih jamstvih. "Iskreno povedano, nisem seznanjen s tem, kaj tokrat predlagajo. S tem smo dejansko začeli. Pogovarjali smo se med pogajalskim procesom z oblastmi v Kijevu in končali pogajalski proces v Istanbulu z znanim osnutkom sporazuma, po katerem so vojaki umaknili iz Kijeva, da bi bili ustvarjeni pogoji za sklenitev tega sporazuma," je dejal Putin. Poudaril je, da se je Rusija na splošno strinjala, da varnost Ukrajine zagotavljajo velike sile, potem pa so oblasti v Kijevu nenadoma opustile vse dogovore.

"Napovedali so, da želijo doseči zmago na bojišču, zdaj pa to poskušajo storiti z izvajanjem te protiofenzive." Naprej," je dejal Putin. Ruski predsednik je izpostavil, da se je Moskva pripravljena pogajati s Kijevom, če se bo ukrajinska stran tudi strinjala s tem. Vendar to zavrača." Gospod Zelenski je javno sporočil, da ni pripravljen se pogajati in da se ne bo pogovarjal z Rusijo. No, če ni pripravljen – potem to ni niti potrebno« je dejal Putin. (Konec)