29.09.2022 ob 20:46
Deli članek
Rusija krši Ustanovno listino ZN in mednarodno pravo

Antonio Guterres

New York (MOREL/FoNet) - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes implicitno ocenil, da Rusija z aneksijo delov ukrajinskega ozemlja krši Ustanovno listino ZN in mednarodno pravo.

"V tem nevarnem trenutku moram izpostaviti svojo dolžnost kot generalnega sekretarja, da podpiram Ustanovno listino Združenih narodov," je Guterres zapisal na Twitterju. Listina je jasna, je dodal. Vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države, ki je posledica grožnje ali uporabe sile, je kršitev načel listine in mednarodnega prava, je sklenil Guterres.

Predstavniki Donbasa, Luganska, Zaporožja in Hersona, kjer je potekal referendum o odcepitvi od Ukrajine in priključitvi Rusiji, so v sredo prispeli v Moskvo na slovesnost podpisa pristopa teh regij k Ruski federaciji. Slovesnost je predvidena v petek, z napovedjo nagovora Vladimirja Putina mednarodni skupnosti.

Ukrajina, Evropska unija, Združene države Amerike in Nato so referendume na vzhodu Ukrajine označili za pravno neveljavne in napovedali, da jih ne bodo priznali. (konec)